Fisk är ett nyttigt och hälsosamt livsmedel och ett gott val för den som vill äta klimatsmart. Konsumtionen av fisk ökar och enligt hälsoråden bör vi äta ännu mer fisk, men havens fiskbestånd kan inte täcka den växande efterfrågan och därför blir odlad fisk ett allt viktigare livsmedel. Den svenska fiskodlingen ökar och nya tekniska lösningar förändrar branschen på olika sätt. Fiskodling sker för olika syften och med hjälp av olika tekniker. Här kan du lära dig lite mer om svensk fiskodling.
Största delen av den fisk som föds upp i Sverige blir mat. Man föder även upp sättfisk för utsättning i sjöar och vattendrag. Sättfisken är en förutsättning för ett bra och hållbart sportfiske och därmed för den populära fisketurismen. Förutom dessa två odlingsinriktningar finns även kompensationsodlingar som drivs av kraftverksbolagen. Dessa föder upp fisk för stödutsättning i reglerade vatten och därigenom kompensera för den negativa påverkan på de naturliga fiskstammarna som vattenkraftsregleringen medfört.
Fisk har fötts upp av människan i dammar, hav och sjöar i flera århundraden och än i dag sker större delen av fiskodlingen i nätkassar i naturliga vatten. Sverige har, på grund av kraftverksregleringen, gott om sjöar och vattendrag som är näringsfattiga och här lämpar det sig särskilt bra att odla fisk då de näringsämnen som kommer av odlingen inte riskerar att försämra vattnets ekologiska status. Tvärt om mår många sjöar bra av näringstillskottet. I kassarna följer fiskarna dygnets och årstidernas växlingar vilket, för de växelvarma fiskarna, innebär att de går i vila vintertid för att under sommaren äta mer och växa mer. I Sverige odlas framför allt röding och regnbåge i öppna kassar då de trivs gott i våra kalla vattendrag.
Odling av yngel och sättfisk sker i huvudsak i landbaserade anläggningar. En del av dessa drivs genom att vattnet pumpas genom anläggningen med hjälp av självtryck, andra med elektriska pumpar.
Den tekniska utvecklingen har medfört att möjligheterna att odla i RAS (recirculating aquaculture system) förbättrats. I RAS-odlingar (recirculating aquaculture system) används elektroniska styrsystem och så kallade biobäddar som renar det utgående vattnet från ämnen som är skadliga för fiskarna för att skapa ett cirkulärt system där vatten som pumpats in kan recirkuleras i anläggningen. Genom att vattnet recirkuleras i anläggningen är behovet av nytt vatten betydligt lägre i RAS än för odlingar med genomströmning. Vattnet kan värmas upp (ofta med hjälp av spillvärme från exempelvis industrier) och på så sätt kan man odla exotiska fiskarter som annars inte skulle trivas i våra vatten.